20. května 2018

Brigáda v knihkupectví #1 VZALI MĚ!?

Můj velký sen byl už delší dobu najít si brigádu v knihkupectví. Představa léta stráveného mezi knihami je pro mě naprostá dokonalost. Četla jsem obrovské množství článk
ů od bloggerek, které popisovali svoje zkušenosti a zážitky z práce v knihkupectví a neuvěřitelně jsem jim záviděla. Ne každý byl z té práce zrovna nadšený, ale nikdo mě svými stížnostmi nemohl odradit od mého snění. Pořád jsem říkala, že další léto, kdy mi už bude 18, pošlu životopis a někde mě snad vezmou. Jenže nejsem zrovna trpělivý člověk a nechtěla jsem čekat ještě rok, takže jsem se odhodlala a šla do toho už teď. 

Mamka mi pomohla sepsat životopis a motivační dopis, kde jsem přesně popsala svojí lásku ke knížkám a zmínila i psaní blogu. No a pak už zbývalo jen rozeslat e-maily. Vzhledem k tomu, že v našem malém městě žádné knihkupectví ani není, poslala jsem životopis do 10 knihkupectví ve vedlejším městě. A už zbývalo jen čekat.

Ještě ten den mi přišli tři odmítnutí, které mě strašně moc mrzeli a bylo mi z nich do breku. Ve všech psali prakticky to samé: Moc nás zaujal váš životopis, hledáme lidi, kteří rozumí knihám a mají je v lásce, ale bohužel nepřijímáme lidi pod 18 let...

Když mi po týdnu přišlo páté odmítnutí, což už byla polovina z rozeslaných, byla jsem tak trošku smířená, že budu muset ještě rok počkat a začala jsem hledat jinou brigádu.

Jenže ještě pár dní potom mi odepsala paní z Neoluxoru, že jsem jí zaujala a jestli mám stále zájem ať se za ní co nejdříve zastavím na pohovor. Moje nadšení v tu dobu opravdu nedokážu popsat, to by jste museli vidět na vlastní oči. :D Dorazila jsem hned druhý den a tam jsem si s paní povídala ohledně toho, co by moje práce obnášela a dobu kdy mám čas... Nakonec jsem odcházela s velikánským úsměvem na tváři a tunou papíru k vyplnění. Přijala mě, takže v srpnu budu vypomáhat s vybalováním nových knih, přeskladováním a doplňováním polic a taky utíráním prachu pod knížkami. A počítá se mnou i na některé víkendy i po prázdninách! Příští týden jedu jen podepsat smlouvu a brigáda je moje!

Ze zbylých čtyř knihkupectví mi do teď ještě nikdo neodepsal. Takže jen pro shrnutí mi odepsala větší polovina, což podle mě jde, ale pořád je za mě mnohem lepší, když vám odepíšou s odmítnutím, než vůbec.

Protože sama miluji čtení článků z knihkupectví, rozhodla jsem se, že vám budu psát celou sérii svých zážitku a zkušeností! Takže v srpnu vám dám vědět jaký byl první den a pak spoustu dalšího. Ještě bych vám všem, kteří jste na tom jako já chtěla říct, ať to zkusíte, protože šance, že to vyjde tady je vždycky! Budu moc ráda, když mi napíšete jestli jste někdy v knihkupectví pracovali a jaké to bylo a taky jestli jste o tom někdo snili jako já.

Pokud mě ještě nesledujete na sociálních sítích blogu, například na facebooku a instagramu, tak vám doporučuji to napravit, aby vám neunikli další články nejen z této série nebo dokonce nějaká soutěž!

DALŠÍ ČLÁNKY Z TÉTO SÉRIE:
Brigáda v knihkupectví #2 První den
Brigáda v knihkupectví #3 Nejhorší zákazníci
Brigáda v knihkupectví #4 VÝHODY a nevýhody

27 komentářů:

  1. Přispěji svojí troškou do mlýna. Také jsem měla práci v knihkupectví a byla jsem z toho děsně nadšená, vždyť to bylo moje povolání snů. Nechci tě nějak strašit, ale kloním se k těm, co práci v knihkupectví rychle přehodnotili. Těšila jsem se, jak budu lidem radit a povídat si o knihách, ale opak byl pravdou. Za dvanáctihodinovou směnu jestli chtělo poradit cca 10 lidí, tak to byl rekord. Shodou okolností polovina z těch lidí se ptalo pouze na to, kde jakou knihu najdou. A pokud jsem zrovna neměla na starosti jinou práci, např. inventuru, tak se celý den pouze chodilo a posouvalo knihy, aby byly zarovnané. Takže za mě celkem nuda.
    To ale byla pouze moje zkušenost, přeji, ať je to u vás akčnější a práce tě bavila a těším se na zážitky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za tvůj názor :) Je mi jasné, že se nemusí jednat o tu největší zábavu, ale i přesto se těším. Počítám s tím, že se jedná o brigádu, takže i v případě, že nebudu neustále nadšená, je to pro mě bomba. I kdybych se zrovna nebavila s lidmi o knihách, samotné přerovnávání a dokládání knih je pro mě zábava. :) Jinak bych někdo roznášela letáky, nebo vařila kávu, ale takhle budu trávit čas v knihách, paráda. :) I kdyby to nakonec nebylo podle představ, věřím že v porovnání s jinými to bude mega fajn. Jsem hodně zvědavá jaké to celkově nakonec bude. Moc děkuji za tvojí zkušenost :)

      Vymazat
  2. Gratuluji k brigádě! Doufám, že se ti bude v Luxoru líbit :-) Těším se na tvé články :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Také se připojuji ke gratulacím. :) Mě osobně brigáda v knihkupectví také hodně lákala a poštěstilo se mi a už rok brigádničím u Kanzelsbergera. :) Pohodová brigáda. Přeji, ať se ti na směnách líbí.

    OdpovědětVymazat
  4. Taky brigádničím u Kanzelsbergera a je to asi jako každá jiná brigáda, má to svoje dobré stránky, když dobře poradíš knihu a člověk pak přijde a děkuje, na druhou stranu je to i práce, kde tě zákazník div neseřve, jak si dovolujete nemít v tom vašem maličkém knihkupectví tu knihu, jejíž název, obal ani autora si nepamatuje.
    Taky jsem se těšila do knih, hodně mi to rozšířilo obzory a v AZkvízu se mnou už nikdo nesoutěží. Je fajn být u každý novinky napřed a vědět, kde co je, ale dlouhou dobu jsem se potýkala s malou osobní krizí. Dřív jsem milovala jen tak jít do obchodu a odnést si knihu, o které jsem věděla tak dvě minuty, a nebo knihu dostat a vůbec nevědět, co mě čeká. Ale po příchodu do obchodu ze mě opadlo to nadšení knihy vlastnit. Věděla jsem o všem, takže překvapit mě bylo (stále je popravdě) nemožný. Mohla jsem si cokoliv přečíst na krámě a neutratit zbytečně peníze, když se mi to nelíbilo. Byla jsem trochu zoufalá, že ztrácím zájem knihy vlastnit, ale srovnalo se to. Trvalo to sice tak rok, ale už zase vesele kupuju :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tohle není můj případ, vím jistě, že mi to nehrozí, protože si kupuju jen knihy, o kterých vím, že se mi budou líbit :D Děkuji za tvůj komentář, je to zajímavý pohled :)

      Vymazat
  5. To je tak milé, gratulujem, verím, že sa ti ta práca bude páčiť. Ono to samozrejme je také, že nie si veľmi v kontakte s knižka mi ako takými, skôr sa staráš o poriadok a tak, je to také mechanické, ale po čase sa trebárs môžeš vypracovať, a samozrejme keď máš tak rada to prostredie kníhkupectva aspoň sa budem cítit v práci dobre! A na tie články sa teším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě jo, budu se cítit perfektně! Jenom ta vůně :D Snad se ti budou články líbit! A děkuji :)

      Vymazat
  6. Gratuluju!!! Já si sice ještě pár let musím počkat, ale taky bych to chtěla zkusit jen když to nebude ono je to zkušenost kterou jen tak nezískáš já doufám, že se ti bude práce líbit a těším se na články ze kterých mě snad ponaučíš a až já a nebo někdo ostatní budeme zkoušet štěstí budeme více připravení na to, co nás může a nemusí čekat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji! Máš pravdu, i kdyby to nebylo ono, je to další zkušenost. :) Ale věřím, že to bude fajn. :) Na psaní článků se hrozně těším, tak snad se ti budou líbit :)

      Vymazat
  7. Blahoželám verím že je to splnený sen. Pracujem v kníhkupectve už desať rokov a nech je ako je, a niektoré dni sú skutočne na nervy, ja som spokojná a práca ma baví. Avšak k tomu napomáha v nemalej miere skutočne skvelý kolektív. Poviem ti ale pravdu, so zákazníkmi budeš v malom množstve ale aspoň budeš mať prehľad o novinkách a budeš priamo pri zdroji, keď ešte voňavé dôjdu z tlačiarne.
    Avšak sa musíš pripraviť aj na nepríjemné chvíle, lebo zákazníci sú skutočne všelijakí, a niektorí si prídu vyslovene vybiť nervy. A ak ťa bavia historky z kníhkupectva, na mojom blogu môžeš nájsť sériu Hlášok z Paláca, to sú presne tie každodenné situácie a hlášky, ktoré nám zanechávajú zákazníci.
    Teším sa na články vždy poteší keď v tom nie sme sami

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Moc krásný pohled :) Je skvělé, že tě tvoje práce baví a máte super kolektiv, já doufám, že i v tomhle ohledu to bude fajn. Věřím, že zákazníci dokáží být zlí, ale když se přes to člověk přenese, může se tomu časem zasmát. :D Na tvoje články určitě mrknu :)

      Vymazat
  8. Gratuluju. :) Přeju ať se brigáda líbí. :) (vážně je to sen každého knihomola :)) )

    OdpovědětVymazat
  9. Znám ten pocit :) Já taky byla nadšená, když mě vzali jako brigádnici v luxoru. Všechny lidi jsem si oblíbila. Pracovala jsem tam víc než rok. Byla to dobrá zkušenost a naučila jsem se hodně. Ale jako práci na plný úvazek asi ne-e.

    GRATULUJU ať se ti práce libí!

    allaboutcandyslife

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Celý život bych to taky dělat úplně nechtěla no, ale brigáda bomba! :D

      Vymazat
  10. zavidim, ja bych to teda brala rada jako praci, ale nemam na to stesti :-(

    OdpovědětVymazat
  11. Taky jsem hrozně dlouho chtěla práci v knihkupectví, zkrátka jen z toho důvodu, že miluju knihy :D Nikdy mě ale nikde nepřijali a mně pak ta touha pustila, jelikož jsem četla i docela dost osobních zkušeností a valná většina byla dost špatných :D Nicméně teď mám skvělou práci, kterou bych neměnila a jsem spokojená :)

    Korea v Česku

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu :) Já jsem moc ráda, že jsem si to vyzkoušela na vlastní kůži a udělala si na to vlastní názor.

      Vymazat
  12. Týjo, tak to gratuluji, to je krásný. Práce v knihkupectví by mě bavila a možná i knihovně. :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Anonymní13 února

    Zdravím Vás, přátelé. :) Jaký jste napsali nejlepší motivační dopis do knihkupectví?

    OdpovědětVymazat
  14. Ahoj všem, kam do Kanzelsbergru napsat? Na odpovědi na inzeráty nereagují. Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V takovém případě doporučuji zajít s životopisem přímo na prodejnu :)

      Vymazat

Budu moc ráda, když mi napíšeš nějaký komentář :)