24. ledna 2020

Nejlepší knihy za rok 2019

Rok 2019 už je za námi, a proto jsem se zase rozhodla ohlédnout za knížkami, které jsem během posledního roku přečetla. V tomto článku vám představím pět těch úplně nejlepších knížek za rok 2019. Během celého roku jsem měla opravdu velké štěstí na samé skvělé knihy, a proto bylo neskutečně těžké vyprat jen pět z nich knih. Celkově jsem ten rok přečetla 46 knížek a minimálně 10 z nich bylo tak povedených, že by si určitě zasloužily místo v tomto článku. Takže výsledná pětice, kterou vám představím, je podle mne opravdu luxusní a rozhodně všechny tyto knihy doporučuji celým srdcem a nedám na ně dopustit.

Hate list
Tento young adult příběh popisuje velice vážnou problematiku, která sužuje Ameriku, a to střelbu na střední škole... Autorka této knížky dokázala poukázat na důležitost tématu střelby na středních školách a čtenářům ji přiblížit pomocí zajímavého a poutavého příběhu. Zaměřila se především na psychiku postav. Jak primárně na psychiku hlavní hrdinky Valerie, tak na její rodinu, rodiny obětí a ostatní spolužáky, kteří útok přežili, ale odnesli si fyzická nebo duševní zranění. V tomto příběhu na škole střílel chlapec jménem Nick, přítel Valerie. Zaútočil na lidi, které měli napsané na společném seznamu lidí a věcí, které nenávidí. Pro ni to byla jen slova na papíře. Pro něj cíle k odstranění... Neskutečně silná kniha, která mě zasáhla a rozhodně ji všem doporučuji. recenze

P. S. Líbíš se mi
Nádherný romantický příběh plný humoru, upřímného přátelství, lásky k hudbě a nenávisti k chemii. Tato knížka se od ostatních průměrných romantických knih odlišuje originální zápletkou a neskutečně příjemným stylem psaní autorky. Napsala ji Kasie West, která romantické příběhy pro teenagery umí psát naprosto brilantně. Stejně jako u čtení ostatních knih této autorky jsem se neustále usmívala, příběh si užívala a zamilovala jsem si hlavní hrdiny. Tato knížka je podle mě dokonce nejpovedenější knihou autorky! V tomto příběhu si hlavní hrdinka během nudných hodin chemie začne psát vzkazy s tajemným klukem, který sedí ve stejné lavici jako ona, jen v jinou dobu. recenze

O princezně, která se zachránila sama
Sbírka poezie, které mě totálně psychicky rozebrala, zasáhla a neskutečně moc mi toho předala do života. Autorka této knížky pomocí básní popisuje hrůzy, které ji v životě potkaly a ke konci knížky zase to, jak se přes ně dostala. Během svého života si prošla naprostým peklem a já ji neskutečně obdivuji za to, že to zvládla a navíc to dokázala napsat a ukázat celému světu. Tato sbírka poezie může psychicky pomoct obrovskému množství lidí, stejně jako pomohla i mně. Vzala jsem si z ní mnoho, ale především to, že když se tato žena dokázala vyrovnat s tolika otřesnými zážitky, tak já se časem dokážu přenést přes ty svoje. Autorka této knížky je moje hrdinka. Věřím, že si ze čtení této knihy každý vezme úplně něco jiného, ale že každému něco předá a rozhodně má smyl si ji přečíst.

Odvrácená tvář lásky
Romantický příběh, který v sobě skrývá mnohem více, než zamilovanou dějovou linku. Autorkou této knihy je velice oblíbená spisovatelka románů Colleen Hoover, která je expertem na psaní zajímavých a originálních romantický příběhu s nějakým velice silným tématem. V této knížce se střídají dvě dějové linky. Jedna ze současnosti z pohledu Tate a druhá z minulosti z pohledu Milese, ve které se postupně odkrývají nové informace o jeho životě. Obě tyto dějové linky jsou neskutečně poutavé a zajímavé. Autorka rozhodně umí vtáhnout čtenáře do děje a citově je vyždímá. Určitě můžu doporučit všem milovníkům originální poutavé romantiky.

Jmenuji se Alice - jsem narkomanka
Příběh o dívce, která se dostala na úplné dno a když se snaží znovu začít žít normální život, zjišťuje, jak je to náročné. Alice je narkomanka a je v psychiatrické léčebně pro náctileté. Součástí její terapie je psaní deníku, kde postupně popisuje svůj život od dětství, přes začátky s drogami až po to, jak se dostala do léčebny. Její příběh je neskutečně silný a je velmi zajímavé z něj pozorovat, jak se k drogám dostala, proč s nimi začala a jak se její závislost stupňovala. Autorkou tohoto poučného příběhu pro náctileté je česká spisovatelka Ivona Březinová. Je skvělé, že dokáže psát o tak důležitém a složitém tématu velice jednoduchým stylem, který se skvěle čte i mladším čtenářům. Napsala ještě další dva příběhy dívek z psychiatrické léčebny, Jmenuji se Martina jsem bulimička a Jmenuji se Ester jsem gamblerka. Martinu už má přečtenou a taky jsi můžu doporučit a na Ester se chystám. recenze

Doufám, že i v roce 2020 budu mít takové štěstí a narazím na samé skvělé knížky. Těchto pět knih je opravdu to nejlepší, co jsem v roce 2019 přečetla a rozhodně se řadí i mezi nejlepší knihy, které jsem přečetla za celý svůj život, takže by určitě byla chyba alespoň jedné z nich nedat šanci! Budu moc ráda, když mi do komentářů dáte vědět, která z nich vás nejvíce zaujala. A taky mi můžete napsat nejlepší knihy roku 2019 podle vás, ráda se nechám inspirovat! 

Pokud ještě nesledujte můj facebook nebo instagram, tak to rozhodně napravte, protože vám díky tomu neunikne další zajímavý článek, jiné tipy na čtení nebo dokonce soutěže!

18 komentářů:

  1. Super článek :) Rozhodně někdy v budoucnu chci sáhnout po : Jmenuji se Alice, Odvrácená tvář lásky a Hate list mě také docela láká :) Uvidíme jestli se k některé knize dostanu :) Doufám, že i za rok 2020 přečteš co nejvíce skvělých knih :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :) jsem ráda, že se mi podařilo, se tě na knížky nalákat!

      Vymazat
  2. Veľmi pekný sumár toho, čo sa ti najviac páčilo ♥ Zaujala ma predovšetkým druhá knižka ♥

    OdpovědětVymazat
  3. Zaujala mě Odvrácená tvář lásky i sbírka poezie. :) Tak snad se k dílům v budoucnu dostanu. ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Napsala jsem si na seznam Hate List a Odvrácenou tvář lásky. Hoover jsem letos četla její knihy poprvé a velmi mě zaujal její styl psaní a máš pravdu, že dokáže vtáhnout do děje :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda, že jsem tě nalákala! :)

      Vymazat
  5. Ze seznamu jsem nečetla ani jednu, ale kromě poslední mě všechny hodně zaujaly. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Z tebou jmenovaných jsem nečetla ani jednu, není to zrovna můj styl 😅 Mně se hodně líbila Má chudinka Jane (i J. E., kterou jsem četla poprvé) nebo třeba Tohle všechno je pravda 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za tipy :) Tohle všechno je pravda jsem četla a taky se mi dost líbila!

      Vymazat
  7. O Jmenuji se Alice - jsem narkomanka som doteraz nepočula, ale vyzerá to zaujímavo. Čo som čítala ja Kasia a PS:... a súhlasím, je to super kniha.:)

    OdpovědětVymazat
  8. O Princezně, která se zachránila sama je super sbírka. Nejvíce mě jinak zaujal Hate list... má to dost dobrý námět :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím! A jsem ráda, že tě zaujal, rozhodně stojí za to! :)

      Vymazat
  9. Necitala som ani jednu, no vyber zaujal. Pohladam v kniznici :-)
    Mačka z blogu Kaviareň u mačky

    OdpovědětVymazat

Budu moc ráda, když mi napíšeš nějaký komentář :)