7. ledna 2021

Jaký byl rok 2020?

Rok 2020 je za námi. Konečně? Tento rok byl hodně zvláštní a myslím si, že na něj budeme všichni dlouho vzpomínat. Ale doufám, že ne jenom ve zlém. I když se toho v loňském roce spoustu nevydařilo podle mých představ, tak se přesto stala spousta skvělých věcí! Doufám, že i vy se dokážete na svůj rok 2020 ohlédnout a spatřit v něm i něco dobrého. V tomto článku se ale chci na svůj rok 2020 podívat především v rámci knih, čtení a blogu. Chtěla bych probrat ty nejlepší knihy, které jsem v tomto roce přečetla a stejně tak i ty, které mě zklamaly. Dále bych ráda shrnula, jak se dařilo blogu a i instagramu.  A taky se podívám se na čtecí výzvu jak loňského, tak letošního roku.  Doufám, že se vám toto shrnutí bude líbit. Mě neskutečně baví ho psát a uvědomit si, co vše se během toho roku stalo, a hlavně si články zpětně číst po nějaké době!

BLOG

Rok 2020 pro blog nebyl zrovna slavný. Na psaní článků jsem jednak neměla náladu, tak ani moc času, takže jich tady vyšla opravdu jen hrstka. Na jednu stranu mě to mrzí, ale na tu druhou jsem ráda, že píšu jen když mě to baví a zbytečně se do toho nenutím. Každopádně jsem neskutečně vděčná, že tady se mnou i přesto zůstáváte a články čtete. :) Moc vám děkuji, že tady jste a podporujete mě, jak čtením článků, tak třeba i milými komentáři, které tady občas necháváte. Vždy mi dokážou neskutečně zlepšit náladu a jsem za ně moc vděčná! Nejúspěšnějším článkem minulého roku byl článek Nejlepší knihy za rok 2019, což mě nepřekvapuje. I letos plánuji napsat o nejlepších knihách, které jsem v minulém roce četla. 

Doufám, že s psaním tohoto blogu budu pokračovat i nadále, protože vždy když si sednu ke psaní uvědomím si, jak neskutečně moc mě to baví. Chtěla bych si v letošním roce na psaní najít více času, tak snad to vyjde. Budu ráda, když mi do komentářů dáte vědět, jaké články byste tady rádi v následujícím roce našli.

ČÍSLA

Mám v oblibě veškeré statistiky a moc mě baví porovnávat, jak se postupem času mění všechna ta čísla, tak se na to stejně jako v předchozích letech podíváme. Jak jsem už psala, článků vyšlo opravdu málo, bylo jich jen devět, což je o třicet méně než v roce 2019. Docela šílené! V tomto roce bych opravdu chtěla psát mnohem více, ale jistě nevím nic. Když napíšu aspoň jeden článek měsíčně budu asi docela spokojená. :D Na facebooku jsme překonali hranici 300 likes, což je opravdu krásné číslo, protože si uvědomuji, že facebook k těmto účelům dnes využívá jen málokdo. Každopádně pokud chcete mít přehled o článcích, které zrovna vychází, můžete tam taky hodit like. :) Na instagramu v tomhle roce přibylo stejně jako v tom roce předchozím přes 700 nových lidí, což je naprosto šílené a úžasné. Už je tam přes 1800 sledujících! Děkuji moc všem, jsem za to opravdu moc vděčná. Letos jsem tam začala natáčet reals knižní videa a hrozně mě to baví! Jsou i docela úspěšné a jedno z nich nějakým zázrakem vidělo přes 60 tisíc lidí!

KNIŽNÍ AKCE

No... Kvůli současné situaci to nebyla žádná sláva. Jarní Svět knihy se zrušil úplně, stejně tak Ostravský knižní festival. Ale alespoň proběhl Humbook online.  Ten byl opravdu moc fajn, ale s loňskými ročníky se opravdu nedá srovnávat. Na tomto festivalu nejvíce miluji právě atmosféru a všechny ty úžasné lidi, se kterými se tam můžu setkat. Tak doufám, že v roce 2021 už Humbook fest bude stejný jako v předchozích letech! Každopádně jsem ráda, že proběhl alespoň v online podobě, besedy byly moc fajn a užila jsem si ho. Záznam najdete na youtube. 

NEJLEPŠÍ KNIHY

Tomuhle mám v plánu věnovat samotný článek, ale krátce vám je shrnu už tady. Jednou z nejlepších knih, co jsem četla byla kniha Dva tajemství neudrží, což je naprosto úžásný young adult thriller (recenze). Další z knížek je také young adult thriller, spíše trochu detektivního charakteru, a to kniha Návod na vraždu pro hodné holky (recenze). Mezi top knihy se dostala i kniha Šlehačková oblaka od Terezy Salte. Její příběh mě neskutečně příjemně překvapil, sladké a zároveň drsné. A poslední z nich je nejnovější kniha Kasie West, tedy Kluk odvedle. Tahle autorka je mistrem v psaní sladkých romanťáren a tato kniha je podle mě dokonce jednou z jejich nejlepších.

NEJHORŠÍ KNIHY

Protože jsem letos zase tak moc knížek nepřečetla a část z nich byl rereading tak jsem ani neměla moc velkou příležitost narazit na něco hodně špatného. Každopádně zklamáním roku pro mě byla kniha Amandy Lovelance, tedy O čarodějnici, která se nenechala upálit. Většina z vás nejspíš ví, že první knihu autorky naprosto zbožňuji a velice podstatně mi ovlivnila život. Takže jsem se na novou knížku z rukou této spisovatelky hodně těšila a byla jsem vysoce zklamaná. Pár krásných básní se silnou myšlenkou se v ní sice skrývá, ale z velké části je to především o silné nenávisti k mužům. Častokrát mi to přišlo vyloženě přehnané a agresivní.

ČTECÍ VÝZVA 2020

Na rok 2020 jsem si žádnou čtecí výzvu raději nedávala, protože jsem vůbec nevěděla, jestli budu mít na čtení dostatek času. Měla jsem před sebou maturitu, měsíc léta na táboře a nástup na vysokou... Takže jsem se nechtěla stresovat čtením kvůli nějakého čísla. Knížek jsem za tento rok nakonec přečetla 24, což není nic moc, ale zase to není úplně tragické, takže jsem spokojená.

ČTECÍ VÝZVA 2021

Stejně jako loni si čtecí výzvu dávat nebudu, protože nevím, kolik budu mít na čtení času a nechci se stresovat nějakou čtecí výzvou. Každopádně si myslím, že by to mohlo být docela velké číslo. Jednak protože mám doma velké množství knih, na které se chystám a moc těším. A taky protože mám v letním semestru přečíst k jedné zkoušce 30 knih! Jsem opravdu hodně zvědavá, jak to všechno stihnu.

Rok 2020 byl sice náročný, plný strastí a zklamání. Ale pro mne byl krom toho i plný úspěchů a krásných zážitků. Podařilo se mi úspěšně odmaturovat, dostala jsem se na svůj vysněný obor a poznala velké množství úžasných lidí. Věřím, že i vy najdete na svém roce 2020 něco pozitivního. :) Doufám, že i rok 2021 bude plný úspěchů a krásných chvílí jak v mém osobním, tak i v knižním životě. Přeji Vám všem krásný nový rok. Moc děkuji, za to, že jste tady se mnou a doufám, že tady budete i v tomhle roce! Budu moc ráda, když mi dáte do komentářů vědět, jak jste na tom vy se svou čtecí výzvou jak za minulý rok, tak tou do roku nového!

6 komentářů:

  1. Jo, to byly časy, když jsem na vysoké musela přečíst ke zkouškám třeba i stovku knížek. To pak člověk ve výsledku nečte skoro nic jiného. Já si už několik let po sobě dávám cíl 80 knih a zatím se mi ho každý rok povedlo splnit a dokonce překročit, tak uvidíme, jak si povedu letos. :)
    24 knížek, to vychází na dvě měsíčně, což je moc fajn číslo. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tyjo stovka je fakt masakr, ale taky mě to čeká no :D 80 je krásné číslo, přeji, abys narazila na samé skvělé knihy! :)

      Vymazat
  2. Moc hezky sepsané shrnutí roku. :) Přeju, ať je pro tento rok pohodový a plný skvělých knih. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Super shrnutí :) já jsem taky loni nevydala nijak moc článků, ale co, stačí, že nás to baví! Tak hodně sil a dobrých knih do dalšího roku!

    OdpovědětVymazat

Budu moc ráda, když mi napíšeš nějaký komentář :)