25. prosince 2020

RECENZE: Dva tajemství neudrží

Dva tajemství neudrží je young adult thriler od autorky, která napsala oblíbenou knížku Jeden z nás lže. Protože se mi tato kniha neskutečně moc líbila, a právě díky ní jsem si zamilovala young adult thrilery, věděla jsem, že se musím pustit i do další knihy autorky, tedy do příběhu Dva tajemství neudrží.

Tuto knížku mi k recenzi poskytly MegaKnihy, za což jim moc děkuji. Naše spolupráce trvá už neuvěřitelných pět let a jsem za ni moc vděčná. Krásný přístup, úžasné knihy a za mě prostře nejlepší knižní eshop v česku. 

Jak jsem psala už v úvodu, tato kniha spadá do kategorie young adulet thrilerů. Které se v poslední době stávají mým oblíbeným žánrem. Náctiletí hlavní hrdinové, záhadná zápletka... ale nic přehnaně děsivého. Myslím si, že tyto knihy sednou jednak všem milovníkům young adult, tak právě i čtenářům thrilerů. 

Autorkou tohoto příběhu je americká spisovatelka Karen M. McManus, která se zaměřuje na psaní právě young adult thrilerů. Její prvotina, tedy kniha Jeden z nás lže, se neskutečně dlouho držela na žebříčku New York Times besteseller a byla přeložena do více jak třiceti jazyků. Tato autorka má na svém kontě zatím pět knih, z čehož byly do češtiny přeloženy tři.

Dva tajemství neudrží je příběh odehrávající se v malém městečku, které je pověstné tím, že v něm byla před pár lety zavražděna místní královna plesu, a ještě dávno před tím odtamtud jedna dívka zmizela. Teď to vypadá, že je vrah zpátky a hrůzná minulost se bude opakovat. 

Tento příběh je vyprávěn z pohledu dvou postav. Ellery, která se právě do městečka přistěhovala ke své babičce a je fascinována záhadami, které se v něm odehrávaly. A Malocomem, který v tomto městečku vyrost a jeho bratr je považován za vraha oné královny plesu. 

Vyprávění ze dvou pohledů k tomuto příběhu skvěle sedlo, autorka s tím umí opravdu dobře pracovat. Obě hlavní postavy byly sympatické, zajímavé a moc mě bavily. Stejně tak i vedlejší postavy, jak ty kladné, tak ty záporné byly opravdu povedeně vykreslené.

Příběh je jednoduše řečeno prostě úžasný. Je zajímavý, čtivý, napínavý,... Přirozeně plyne bez nějaký nudných pomalých částí, styl psaní autorky je neskutečně návykový, ale hlavně je tady perfektní zápletka!  Je zajímavá, takže vás bude moc bavit, ale myslím si, že ji stejně jako já do poslední chvíle neodhalíte. Což je úžasné, protože rozuzlení dává perfektní smysl a není to nijak přetažené za vlasy.

Dva tajemství neudrží je za mě opravdu skvělá kniha, kterou by si měl přečíst každý, protože si její čtení prostě užije. Opravdu bych si přála, abyste knize dali šanci a pustili se o ní. Vím, že ji oproti knize Jeden z nás lže až tolik lidí nečetlo, což je opravdu hrozná škoda, protože se jí rozhodně svou kvalitou vyrovná. Knížku seženete za skvělou cenu na Megaknihách.

Já se moc těším, až se pustím do dalších knih od této autorky, protože je pro mě zárukou kvality dobrého young adultr thrileru. V blízké době se chci pustit do její třetí přeložené knihy tady v česku, což je příběh Jeden z nás je na řadě - volné pokračování knihy Jeden z nás lže. Budu moc ráda, když mi dáte vědět, jak jste na tom se čtením knížek tohoto žánru vy, a jestli pro mě máte nějaký tip na čtení.

4 komentáře:

  1. Pěkná recenze, vypadá to na zajímavé čtení :) ted jsem četla něco podobného, Návod na vraždu pro hodné holky, a líbilo se mi to:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Návod na vraždu pro hodné holky jsem četla a opravdu jde o podobný typ knih :) a obě jsou skvělé

      Vymazat
  2. Tahle i předchozí kniha mě hodně lákají. :) Souhlasím s Aires, Návod na vraždu... působí podobně a z toho jsem byla nadšená, takže...
    Moc pěkná recenze. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Pokud jsi byla z Návodu nadšená, tak tahle autroka je pro tebe! :)

      Vymazat

Budu moc ráda, když mi napíšeš nějaký komentář :)