8. října 2019

RECENZE: Hate list

Neskutečně silný příběh o problému, který České republice naštěstí není častým, ale Ameriku sužuje. Příběh o střelbě na střední škole. Tento příběh se zaměřuje především na psychiku lidí, kteří útok přežili, ale odnesli si fyzická nebo duševní zranění, na jejich rodiny a také na rodiny obětí. Autorka knížky poukázala na důležitou problematiku, kterou dokázala čtenářům velice dobře přiblížit a zároveň  ji podat zajímavě díky příběhu hlavní hrdinky. Toto téma jsem v young adult literatuře zaznamenala poprvé a jsem moc ráda, že o něm vznikla kniha. Velice podporuji knihy o důležitých tématech pro mládež, protože je to způsob, jak mladé lidi informovat o takových to věcech jednoduchou a i zábavnou formou, tedy čtením.


Autorkou této knížky je americká spisovatelka Jennifer Brown, která píše především knihy pro mládež. Napsala už přes pětatřicet příběhů, ale Hate list je první z nich, která vyšla v České republice a to u nakladatelství Fragment. V originále vyšla knížka Hate list už před deseti lety a byla to její úplně první vydaná kniha.

Příběh vypráví o dívce jménem Valerie, která se svým přítelem Nickem sepisovala seznam věcí a lidí, které nenávidí. Pro ní to byl jen způsob vybití vzteku a pár slov na papíře, ale Nick to vnímal jinak... Jednoho dne totiž uprostřed kantýny začal střílet po lidech z jejich seznamu. Valerie se ho pokusila zastavit, on ji postřelil a následně spáchal sebevraždu. Knížka je vyprávěna dvěma časovýma liniemi, které se navzájem střídají. První popisuje den incidentu a následné události, kde je popisován přesný průběh děsivého incidentu v kantýně a Valeriin život těsně po něm. To, jak ležela v nemocnici a vyrovnávala se s tím, co se stalo a snažila se vše sama pochopit. Jak musela vysvětlit rodině, přátelům a především policii, že nechtěla, aby lidé ze seznamu zemřeli a že nevěděla co Nick plánuje. V druhé časové linii sledujeme, jak se Valerie vrací zpátky do školy pět měsíců po incidentu a bojuje sama se sebou a celým svým okolím.

Tento příběh se především zaměřuje na psychiku postav. I když rozebírá i jiné lidi, kteří hrůzný incident prožili na vlastní kůži, rodinu hlavní hrdinky a rodiny obětí tak primárně rozebírá psychiku Valerie. Valerie se musí vyrovnávat s velkým množstvím událostí a je na ní vyvíjen příšerný tlak. Valerie přišla o svého přítele, kterého milovala a myslela si, že ho dobře znala. On ale postřílel velké množství lidí a ona pořád nechápe, jak ji mohlo uniknout, že to všechno bral až tak vážně. Zároveň si celé její okolí myslí, že je vinna a celé to plánovala společně s Nickem. Prošla si peklem a vyrovnat se s tím je pro ni brutálně náročné. Její psychika je popisována přímo brilantně a jako postava je velice reálná a uvěřitelná. Všechny postavy jsou skvěle vykresleny a je skvěle ukázán i dopad incidentu na jejich chování a následný progres v jejich psychice.

Tento příběh je opravdu velice silný a svým čtenářům toho dokáže hodně předat. Velice mě zaujal svým tématem a anotací a nakonec mi dal mnohem více, než jsem čekala. Jsem neskutečně vděčná za to, že vzniká stále více knih pro mládež s důležitými tématy a doufám, že jich u nás bude vycházet čím dál tím více! Tento příběh by si měl přečíst úplně každý ať je to dívka či chlapec nehledě na věk. Já moc děkuji MegaKnihám, díky kterým jsem mohla si tento silný příběh přečíst a napsat na něj pro vás recenzi, určitě si Hate list kupte, protože stojí za přečtení. Budu moc ráda, když mi dáte v komentářích vědět, jaká kniha se silným nebo důležitým tématem vám něco předala. Jsem zvědavá na vaše komentáře, protože bych se ráda více věnovala četbě takovýchto knih. A pokud mě ještě nesledujete na instagramu, tak to určitě napravte, protože tam zrovna probíhá soutěž o dvě skvělé knížky!

4 komentáře:

  1. Super recenze, děkuji za tip. :) O knize jsem slyšela, dokonce ji i několikrát viděla, ale ani nevím proč nikdy jsem nezjišťovala o čem je. Což byla chyba. Téma psychiky a psychologie postav mě zajímá a zdá se, že tahle kniha bude přesně pro mě. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že tě knížka zaujala! Určitě si čtení užiješ a hodně ti toho předá. :)

      Vymazat
  2. Tak to zní velice lákavě. Knihu jsem si chtěla přečíst už kdysi dávno, ale pak z toho nějak sešlo. Po tvém článku ji vracím na seznam.

    OdpovědětVymazat

Budu moc ráda, když mi napíšeš nějaký komentář :)