8. listopadu 2019

Výhody audioknih aneb 4 důvody, proč je poslouchat

Během posledních let oblíbenost audioknih roste. Také se vylepšuje kvalita jejich zpracování a zvyšuje se množství nově vydaných titulů. Audioknihy namlouvají profesionální zkušení dabéři, jsou do nich přidány různé zvukové efekty a někdy je dokonce namlouvá více lidí (každou postavu jiný dabér a podobně). Množství příběhů, které už jsou zpracovány do audio verze neustále roste ve všech žánrech. Na své si přijde úplně každý. Od milovníků sci-fi, fantasy, romantiky, historie, detektivek, hororů, pohádek, poezie, humoru, osobního rozvoje a mnoho dalšího. Pokud jste audioknihy ještě nevyzkoušeli, i přes to obrovské množství možností, tak je ta správná chvíle to napravit. Audioknihy mají totiž veliké množství výhod, díky kterým si je zamilujete stejně, jako já.



1. Vždy si na ně najdete čas
Během poslouchání audioknihy můžete dělat nespočet činností, kterými svůj čas běžně trávíte. Poslouchat můžete během uklízení, cvičení, žehlení, řízení, vaření, a mnoho dalšího! Pokud si pokaždé, když děláte nějakou manuální činnost, u které není potřeba moc přemýšlet, pustíte audioknihu, tak najednou budete mít mnohem více času na čtení, než kdykoliv jindy. 

2. Šetří oči
Čtení je pro oči dost náročné, obzvláště večer po únavném dni. V dnešní době téměř každý tráví velké množství času na telefonu a počítači. Spousta lidí dokonce na počítači pracuje, takže do něj kouká prakticky pořád. Což je pro oči velmi náročné a je dobré jim dát chvíli odpočinku u poslouchání audioknihy.

3. Máte je neustále po ruce
Úplně všude tahat knihy nejde. Vždy může nastat situace, že se vám kniha do malé tašky nevejde, nebo ji ve spěchu zapomenete doma. Když máte v mobilu audioknihy a v kapse sluchátka, tak budete mít vždy co číst!

4. Vypravěč posouvá příběh na vyšší úroveň
Dobrý dabér dokáže knihu posunout na mnohem vyšší úroveň. Do svého projevu dodá emoce, napětí, nebo mění intonaci a hlas u jednotlivých postav, a to dodává z příběhu mnohem větší zážitek. Jak už jsem psala na začátku vznikají dokonce příběhy, které namlouvá skupina dabérů, což příběhu dodává neskutečnou atmosféru.

Já jsem si poslouchání audioknih neskutečně zamilovala. Nikdy jsem si nemyslela, že je to něco pro mě, ale jsem moc ráda, že jsem to vyzkoušela, protože teď je poslouchám denně. Každé ráno když vstanu, si pustím nějaký příběh, protože doma už nikdo není a já stihnu minimálně jednu kapitolu. Poslouchám během toho, co snídám, čistím si zuby, maluji se,... Občas poslouchám v autobuse, nebo v čekárně u doktora, když se nemůžu soustředit na čtení, kvůli někdy až příliš rušivému okolí (plačící miminko, velmi hlasitá upovídaná paní a podobně). A někdy, dám přednost audioknize před tištěnou verzí, i večer doma, když mám unavené oči. Taky jsem zjistila, že je to skvělý způsob, jak se donutit ke čtení povinné četby, k neúprosně blížící se maturitě. Takže za mě audioknihy rozhodně ANO, doporučuji je všem! Co vy a audioknížky? Dali jste jim už šanci, nebo  ji jim dáte třeba teď?

11 komentářů:

  1. Od té doby, co jsem (díky zmiňovaným výhodám) taky propadla audioknihám, neustále bojuju s nedostatkem volného místa v mobilu i v počítači. Ale stojí to za to.

    OdpovědětVymazat
  2. Já mám problém s tím, že se když při poslouchání dělám cokoli jiného, nedokážu se soustředit na děj. Ráda bych při tom třeba dělala úkoly nebo uklízela nebo cokoli jako ostatní, ale já pak jednoduše nevím, co se stalo. Musím tak sedět a opravdu jen poslouchat a to už si můžu rovnou číst. Je ale fakt, že dobře namluvené/zpracované audioknihy jsou úplně jiný zážitek. Třeba takový Stopařův průvodce po galaxii namluvený Vojtou Dykem nebo Asfalt od Ludvíka krále, to jsou nezapomenutelná díla!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, že někomu může soustředění dělat problémy. I mě se občas stane, že zabloudím myšlenkami jinam a musím si určitou část přehrát ještě jednou. Ale i tak ti to určitě stojí za ten zážitek z vypravěče a odpočinek pro oči! Moc děkuji za tipy, Stopařového průvodce galaxií si možná taky poslechnu k maturitě! :)

      Vymazat
  3. Se všemi tvými body se dá jedině souhlasit, ale přece... Zatím jsem nedospěla do fáze, kdy bych se s audioknihami spokojila. Možná časem změním názor, zatím ale dávám přednost klasickému čtení a papírovým knihám. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, každý jsme jiní a sedne nám úplně něco jiného! :)

      Vymazat
  4. Já mám naposlouchaného Harryho POttera a několik filmů. Ale uvažuji, že si toho pořídím více na procházky s kočárkem :)

    OdpovědětVymazat
  5. Já se do "nového čtení" také zamiloval. Poslouchám většinou při cestě do práce a z práce v autě kde si tak místo klasického rádia a neustále se opakujících písniček rozšiřuji obzory. Za mě je to jednoznačně plus. Za více jak roky tak mám naposloucháno více než bych přečetl za celý život protože klasickou "old technology" beru do ruky jen velmi zřídka.

    Ijacek007

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, je to opravdu skvělé! Jsem ráda, že jsi našel více času na čtení ve formě audioknih. :)

      Vymazat
  6. SweetyPie09 září

    Taky mám ráda audioknihy. Kombinuju to ale i s klasickou beletrií. Jde o to, že mám ráda audioknihy o osobnostním rozvoji a celkově tyhle brain-hacking témata, jenže když to začnu číst v posteli, tak do minuty spím. Takže jsem využila toho, že jezdím v autě a poslouchám je v autě. Nebo u vaření. A člověk kombinuje prostě dvě věci najednou. Takže ušetříte čas a navíc "méně zábavná" témata vstřebáváte tak nějak přirozeněji. ;-)

    OdpovědětVymazat

Budu moc ráda, když mi napíšeš nějaký komentář :)