13. března 2019

Moderní poezie

Moderní poezie- tento žánr knih se kolem nás začal objevovat čím dál tím častěji a nejen v té původní anglické verzi, pár knih se dokonce dočkalo i českého překladu. Já jsem se upřímně hodně bála tento žánr vyzkoušet, protože když ve škole v literatuře čteme poezii většinou z toho nic nepoberu a otázka "Co tím básník myslel" se stala mým velkým strašákem. Ale teď už jsem zjistila, že moderní poezie je úplně jiná a je naopak snadno pochopitelná.

Díky moderní poezii jsem se poezii naučila milovat a taky jsem zjistila hned několik dalších věcí. Poezie opravdu léčí, dokáže vyjádřit neskutečně mnoho málem a při každém dalším čtení je úplně jiná. Nikdy bych sama sebe netypovala na člověka, který se zamiluje do básniček, ale stalo se tak.


Neskutečně mě nadchlo to, jak je každá sbírka básní úplně odlišná od ostatních a každý autor si ji píše po svém. Zatím jsem přečetla sbírky básní dvě. Jako první neuvěřitelně krásnou, sladkou, roztomilou knihu Láskou ji nespoutáš od Atticuse, která je navíc doplněna překrásnými fotkami. Při jejím čtení jsem se neustále usmívala a k básničkám se vracím pravidelně pro zlepšení nálady. Jako druhou jsem přečetla krutou, drsnou a neskutečně upřímnou O princezně, která se zachránila sama. Tato kniha básněmi popisuje všechny hrůzy, které se autorce odehrály v životě, ale ke konci ukazuje, že se přese vše dokázala přenést a žít. Mně kniha hrozně pomohla, protože mi ukázala, že ať už člověk ve svém životě zažil cokoliv, dokáže to překonat a žít. Pokud by vás zajímal můj příběh ke knize a čerstvé myšlenky po dočtení koukněte na popisek k fotce na mém instagramu.


Zatím jsem četla právě ty přeložené české verze poezie, protože si v angličtině nejsem ještě úplně jistá a bála jsem se, že bych nemusela pochopit myšlenku básní. Je pro mne prostě snadnější číst česky, ale když jsem nahlížela do originálů té poezie, kterou jsem již přečetla, zjistila jsem, že bych to nejspíš snadno zvládla. Proto tedy plánuju moderní poezii nečíst jen česky, ale i v originále. A nebudeme si nic nalhávat originál je jen jeden a myšlenky autora se vždy nemusí podařit skvěle přeložit.


Jsem moc ráda, že jsem se k moderní poezii dostala a jsem neskutečně zvědavá co mi dají další sbírky a jiní autoři. V tuto chvíli se chystám na Mléko a med a pak na všechny možné, které vychází! Budu moc ráda, když mi doporučíte vaši oblíbenou poezii a moc mě zajímá váš vztah k té moderní. Už se neskutečně těším na vaše tipy a názory! 

2 komentáře:

  1. Modernú poéziu mám veľmi rada a tú O princezne mám na wishliste už dlhšie, musím si ju konečne kúpiť :)
    What A Fancy World

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to ti přeji pěkné čtení až se do ní pustíš :)

      Vymazat

Budu moc ráda, když mi napíšeš nějaký komentář :)