17. února 2018

Kniha vs film Chvíle před koncem

Po delší době tady máme druhý článek do série Kniha vs film, protože jsem se nedávno úplnou náhodou dostala ke knížce Chvíle před koncem, kterou jsem si neuvěřitelně zamilovala a po zjištění, že je i filmová verze, jsem si s kamarádkou naplánovala, že na film společně koukneme.

Příběh je opravdu velmi ohromující a neustále vás dokáže něčím překvapit. Není jednoduché vysvětlit o čem knížka je, protože její dokonalost se skrývala pod neustálým překvapením a zvratech v příběhu, které samozřejmě nemůžu spoilerovat. V anotaci se dočteme pouze to, že hlavní postava knížky, středoškolačka Min, má vše, co by si mohla přát. Dokonalý život na střední škole, tři nejlepší kamarádky, populárního a hezkého kluka, nejlepší stůl v jídelně i nejlepší parkovací místo. Anotace prozradí už jen to, že i když by se to tak nemuselo zdát, den pátek 12. února se stane jejím posledním. I když se to podle anotace právě nemusí zdát, knížka má hlubší smysl a je neuvěřitelně zajímavě napsaná, dokonce vás donutí se zamyslet nad určitými věcmi a skrývá spoustu dobrých myšlenek a citátů. Já vám tedy ještě prozradím, že Min hned v prologu popíše svou smrt. Což mě osobně hodně překvapilo a zaujalo.



Knížka je hodně čtivá, zajímavá a jak jsem psala má opravdu hlubší smysl a ukrývá zajímavé citáty. Postavy v knížce, se postupně vyvíjejí a spoustu z nich jsem si nakonec oblíbila. Naprosto jsem si zamilovala Lauren Oliver, která měla každý detail příběhu opravdu dokonale promyšlený a všechno do sebe dokonale zapadalo. Vypsala jsem si spoustu citátu a nemohla jsem přestat přemýšlet nad příběhem. Nejvíce mě dostalo psaní autorky, která psala opravdu hodně dobře a čtivě, ale hlavně bylo vše dokonale promyšlené, což mě vždy dokázalo překvapit.

No a teď když bych měla zhodnotit film, byla bych extrémně kritická. Nejde o to, že by mi vadilo, že film není přesně podle knížky, to je normální a dá se to očekávat i pochopit. Nejvíce mi vadilo vynechání celé myšlenky příběhu. Prostě film vůbec neobsahoval a nepředal myšlenku, kterou Lauren Oliver v knížce měla. Samozřejmě mi vadilo vynechání spousty podle mě důležitých částí a naopak zbytečné natahování těch ne tak důležitých. To, že z postavy, která v knížce chodila s zadaným klukem ve filmu udělali lesbu, mě už jen dorazilo. Celkově jsem film zhodnotila jako jedno z nejhorších filmových zpracování knížky, které jsem viděla a zároveň četla. Ještě bych ale připsala postřeh a to od kamarádky, která knihu nečetla a film se jí celkem líbil a označila ho za povedený.

Pokud bych to tedy měla shrnout, příběh, který Lauren Oliver vytvořila je epický a byla by škoda poznat jen film, který se s knihou nemůžeme ani zdaleka srovnávat. Mrzí mě, že film takto zklamal, ale i přesto jsem ráda, že se knížka dočkala filmového zpracování. Díky němu se příběh dostane k více lidem, a pokud je zaujme, třeba si nakonec přečtou knížku, která teprve skutečně stojí za to.


Zajímá mě, jestli jste o filmu nebo knížce slyšeli a některou z adaptací poznali, takže mi určitě napište do komentářů. Doufám, že se vám tento typ článku líbí a že jsem vás třeba nalákala na příběh od úžasné a dokonalé Lauren Oliver.

14 komentářů:

  1. O knize i filmu jsem slyšela, ani na jednu verzi jsem se ale zatím nedostala. :) Je pravda, že filmové adaptace na knihy většinou nedopadají zvlášť dobře (samozřejmě výjimky jsou) :) Nejlepší je brát film a knihu jako dvě odlišné věci a nesrovnávat... i když někdy to jdet těžko. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravda, že někdy to opravdu nelze. Tak doufám, že až se k nim dostaneš, budou se ti líbit :)

      Vymazat
  2. Já jsem viděla film a strašně moc se mi líbil a rozhodně mě nalákal na přečtení knihy, která podle tvé reakce bude ještě lepší, takže se těším o to víc. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to se rozhodně máš na co těšit! Přeji ti, aby sis knížku co nejvíce užila :) Jsem ráda, že jsem tě nalákala ještě více :D

      Vymazat
  3. Já jsem film ani knížku nějak vážněji neprobírala a bohužel jsem ani o jednom neslyšela. Ale je to dobrý tip jak pro film tak pro knihu, jelikož teď v těchto zimních měsících moc toho nenadělám.

    OdpovědětVymazat
  4. Anonymní19 února

    Knihu jsem četla, ale o filmu slyším poprvé. Nejspíš se na něj podívám, abych jsem věděla, jak vypadá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu :D Třeba se ti bude aspoň trošku líbit.

      Vymazat
  5. Knihu som nečítala a nevidela som ani film ale vyzerá to tak, že sa nato budem musieť pozrieť. Kniha ma dosť zaujala :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Knížka je opravdu skvělá, filmu se vyhýbám stejně jako zfilmovanému Deliriu, nebudu si to kazit. :D

    OdpovědětVymazat
  7. O knize jsem slyšela a docela uvažuji, že bych si ji přečetla. Jinak film neznám, ale vůbec mě nepřekvapuje, že za to nestojí. Je opravdu jen málo knih, jejichž filmová verze je lepší. Nedávno jsem o tom psala článek (můžeš mrknout ke mě na web).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, málo kdy se to povede, ale aby to bylo až takhle hrozné se nestává zase tak často. Doufám, že se ti knížka bude líbit, alespoň z poloviny tak moc jako mě! :)

      Vymazat

Budu moc ráda, když mi napíšeš nějaký komentář :)