13. července 2017

Kniha vs film Všechno, úplně všechno

 Asi většina z vás zaregistrovala to, že se v kinech hraje film Všechno, úplně všechno, který je zpracován podle knížky od spisovatelky Nicoly Yoon. Protože jsem knížku četla a moc jsem si jí oblíbila byla pro mě samozřejmost vyrazit na premiéru filmového zpracování do kina.

Všechno, úplně všechno je příběh, který vypráví o sedmnáctileté dívce jménem Madeline, která nikdy neviděla svět. Celý život je zavřená doma, nikam nesmí a skoro nikdo nesmí k ní. Nemůže jen tak vyjít ven, nebo si otevřít obyčejné okno. A to všechno protože trpí vzácnou nemocí, kvůli které je alergická úplně na vše. Na prach, na lidi, na vzduch, prostě úplně na celý na svět. Její život vypadá den po dni pořád stejně. Žije se svou maminkou a přes den na ní dohlíží zdravotní sestřička Karla. Místo školy má vyučování přes Skype a jinak čte spoustu knih, po večerech hrají s maminkou hry a sledují filmy. Madeline by si samozřejmě přála být zdravá, ale je se svou nemocí smířená a žije celkem spokojený život.

Jednoho dne se do vedlejšího domu nestěhuje nová rodina, kterou Madeline pozoruje z okna svého pokoje. Mezi nimi je také pohledný kluk, který si Madeline všimne a lehce jí zamává. Od té doby na něj  Madeline nemůže přestat myslet.



Knížka je velmi originálně a netradičně zpracována, protože se skládá z krátkých kapitol, které jsou navíc doplněny nejrůznějšími obrázky, tabulkami, poznámkami a jinými velmi zajímavými dokumenty. Díky tomu mě kniha velmi zaujala a naprosto mě vtáhla do příběhu, který byl kouzelný. Bylo až neuvěřitelné s jakou lehkostí se mi četla. Také mě překvapilo, že knížka obsahuje spoustu úžasných psychologických myšlenek. Velmi často jsem musela knihu na chvilku zavřít a chvíli jen přemýšlet.  Protože je knížka docela krátká, přečetla jsem jí za jedno dopoledne, ale myslela jsem na ní dlouhou dobu po dočtení.

Byla jsem hodně zvědavá na filmové zpracování tohoto kouzelného příběhu. A musím říct, že jsem byla jen příjemně překvapena. Film se opravdu povedl a i přesto, že jsem příběh již znala z knihy, opravdu mě bavil a užila jsem si ho. Herecké obsazení filmu bylo kvalitní, příběh nebyl od knížky výrazně pozměněn a moc se mi líbila hudba, která film krásně doprovázela.

Pokud bych to měla shrnout, jak knižní tak filmové zpracování příběhu o dívce Madeline je opravdu krásné. Je asi jasné, že knížka oproti filmu obsahuje ještě něco navíc. Z filmu jsem měla úplně jiný požitek než z knížky, ale obě zpracování jsou nádherné. Všem bych doporučovala přečíst knížku i vidět film, protože se moc hezky doplňují. Co se pořadí týče, vždy preferuji začít knížkou a poté vidět film, ale v tom to případě by mi nevadilo ani opačné pořadí. Pokud vás zaujal film, přečtěte si knížku a pokud vás zaujala kniha musíte se podívat i na film!

Zajímal by mě i váš názor na knihu či
film. Co se vás zaujalo více a jestli se teprve chystáte si knížku přečíst nebo se podívat na film!  Doufám, že se vám líbil nový typ článku. Mějte se hezky a užívejte prázdnin!

8 komentářů:

  1. Knizku mam doma ale jeste jsem se k ni nedostala. Kazdopadne na nni chci brzo vlitnout abych ji stihlaa jeste pred filmem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to ti přeji příjemné počtení! Knížka je naprosto dokonalá a věřím, že se ti bude líbit. :)

      Vymazat
  2. Tak že bych se na to šla podívat? :D Já čekala katastrofu a ono to vypadá na pěkně udělaný film :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě doporučuji :) Od katastrofy má hodně daleko!

      Vymazat
  3. Ráda bych stihla knihu před filmem, ale možná to nevydržím :D

    OdpovědětVymazat
  4. Přemýšlela jsem jestli na to jít do kina, nakonec jsem nešla... Stáhnu aspoň film, momentálně se nedostanu ke knížce ani náhodu :-/ Krásný blog - beru odběr/sledování a když koukneš ke mě popřípadě dáš taky odběr (jestli se ti tedy u mě bude líbit) budu moc ráda. Ahoj Janina
    http://janinatvoriskvosty.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě stojí za to aspoň stáhnout film! :) Moc děkuji za pochvalu, těším se, až se ve volné chvíli na tvůj blog kouknu a něco si počtu :)

      Vymazat

Budu moc ráda, když mi napíšeš nějaký komentář :)