8. února 2017

RECENZE: Všechno, úplně všechno


Autorkou knížky Všechno, úplně všechno je spisovatelka Nicola Yoon, která vyrostla na Jamajce a nyní žije v Los Angeles se svou dcerou a manželem. Tato kniha je její prvotinou a zatím žádné jiné knihy nenapsala, ale snad se to brzy změní, protože podle mě je Nicola velmi talentovaná.

Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelství Jota.

Příběh vypráví o sedmnáctileté dívce jménem Madeline, která nikdy neviděla svět. Celý život je zavřená doma, nikam nesmí a skoro nikdo nesmí k ní. Nemůže jen tak vyjít ven, nebo si otevřít obyčejné okno. A to všechno protože trpí vzácnou nemocí, kvůli které je alergická úplně na vše. Na prach, na lidi, na vzduch, prostě úplně na celý na svět. Její život vypadá den po dni pořád stejně. Žije se svou maminkou a přes den na ní dohlíží zdravotní sestřička Karla. Místo školy má vyučování přes Skype a jinak čte spoustu knih, po večerech hrají s maminkou hry a sledují filmy. Madeline by si samozřejmě přála být zdravá, ale je se svou nemocí smířená a žije celkem spokojený život.
Jednoho dne se do vedlejšího domu nestěhuje nová rodina, kterou Madeline pozoruje z okna svého pokoje. Mezi nimi je také pohledný kluk, který si Madeline všimne a lehce jí zamává. Od té doby na něj  Madeline nemůže přestat myslet.

"Napadlo tě někdy, jak by tvůj život vypadal, kdybys mohla změnit jednu věc na světě?" 

Z knihy se vyklubalo  úplně něco jiného než jsem čekala a i proto mě kniha tolik ohromila. Bylo až neuvěřitelné s jakou lehkostí se knížka četla. Příběh mě neustále něčím překvapoval a ani jednou jsem netušila co se bude dít dál. Hlavní postavy knížky mi byli velmi sympatické a to co mě celou dobu udivovalo bylo pozitivní myšlení Madeline. Také mě překvapilo, že knížka obsahuje spoustu úžasných psychologických myšlenek. Velmi často jsem musela knížku na chvíli zavřít a chvíli jen přemýšlet. Založila jsem si spoustu citátů a proto jsem strašně ráda, že je knížka moje a můžu se k hlubším myšlenkám kdykoli vrátit.

Knížku doporučuji úplně každému, kdo má rád romantické knížky, protože kniha Všechno, úplně všechno je jeden z nejlepších dívčích románů co jsem četla.

Můj pocit viny je oceán, v němž se utopím. 

Obálka a grafické zpracováním knížky.
Ještě před tím, než jsem knížku začala číst, obálka mi nepřišla nijak zvláštní. Ale po dočtení knihy se můj pohled na ní úplně změnil, protože se skvěle hodí k příběhu. Stejně jako příběh knížky je nevinná a zamilovaná. Prostě krásná 
Na grafické úpravě knihy se podílel manžel autorky a odved skvělou práci. Tato tenká knížka se skládá z krátkých kapitol, které jsou navíc doplněny nejrůznějšími obrázky, tabulkami, poznámkami a jinými velmi zajímavými dokumenty. Všechny ilustrace byly vtipné  a  povedené. Díky tomu, že je styl zpracování natolik originální a netradiční, je knížka velmi čtivá a nelze jí jen tak odložit.

Slib, - Lež, kterou chcete dodržet.
Zajímavost
Podle knihy se už natáčí film, který bude mít v Americe premiéru 19. května 2017! Hlavni role ve filmu mají Nick Robinson a Amandla Stenberg. Já osobně se filmu už nemůžu dočkat a doufám že se ho dočkáme i s českým dabingem.

Knihu VŠECHNO, ÚPLNĚ VŠECHNO si můžete koupit
přímo na webových stránkách nakladatelství -> ZDE
Já vám to vřele doporučuji, protože jak už jsem psala je fajn vrátit se ke velké spoustě krásných citátů!

"Už to tak vypadá, že mým životním údělem je přinášet do srdcí těch, kteří mě milují, strach..."








12 komentářů:

  1. Anonymní08 února

    Krásné citáty :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ano a v knize jich je mnohem více! Doporučuji ti jí přečíst! :)

      Vymazat
  2. Tak uvidím, jak sama říkáš, ta obálka mě moc nezaujala, ale anotace jo, i když se bojím, že to na mě bude přeslazený. :D Možná, až budu mít náladu na něco hodně romantickýho, tak se na to vrhnu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že tě knížka zaujala :) Určitě se ti bude líbit!

      Vymazat
  3. Hezká recenze. Docela si mě nalákala :-)
    Www.siraelxy.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Pěkná recenze :) Moje nejoblíbenější dívčí romány jsou (téměř) všechny z pera Jacqueline Wilson, jenom je škoda, že většina jejích nových románů jsou pro mladší čtenářky :/

    skoricova.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc! Jacqueline Wilson jsem četla jako malá :)

      Vymazat
  5. Krásná recenze! :) Knížku jsem měla v plánu a teď jsi mě na ni ještě více navnadila, snad se k ní co nejdříve dostanu. Moc pěkné fotky! :)

    OdpovědětVymazat

Budu moc ráda, když mi napíšeš nějaký komentář :)