26. ledna 2017

RECENZE: Šťastně až na věky


Autorkou knížky je americká spisovatelka Kiera Cass. Její prvotinou je kniha Siréna, která v Americe neměla moc velký úspěch, na rozdíl od její druhé knihy.  Tou je první díl ze série Selekce, který se stal během velmi krátké doby bestsellerem. Knížka Šťastně až na věky je sérií povídek právě k prvním třem dílům Selekce, tedy příběhu Americy.

V knize se znovu setkáváme s postavami ze Selekce, které jsme si oblíbili, ale i s těmi, které jsme neměli příliš v lásce. Dozvíme se nové informace, jak to vypadlo před selekcí, během ní, ale také, jak to bylo s některými postavami po ukončení soutěže.
Díky první povídce s názvem Královna, se vrátíme zpátky v čase do doby, kdy je Clarkson princem a prochází  Selekcí, kde se seznamuje s Amberly. Dozvíme se více nejen o jejich lásce, ale také o rodičích Clarksona. Myslím si, že tato povídka má také vylepšit pohled na budoucích krutého krále a otce, ale já osobně jsem na něj názor nezměnila. Pro mě zůstává nesympatickou postavou díky své chladné a celkem agresivní povaze. Tato povídka se mi celkově líbila, protože se autorce podařilo vztah Amberly a Clarksona velice reálně zobrazit.
V druhé povídce Princ se podíváme na začátky Selekce očima prince Maxona. Z pohledu Americy se nám jevil jako vyrovnaný muž, ale ve skutečnosti byl stejně nervózní jako ostatní soutěžící a ještě byl pod velkým tlakem krále. Číst příběh z jeho pohledu bylo velice zajímavé, protože jsem se o něm dozvěděla spoustu věcí, které jsem netušila, a také jsem zjistila, jaký byl jeho názor na ostatní soutěžící.
V povídce Strážce se podíváme na Selekci z pohledu Aspena, který pracuje v království jako strážce. Sleduje, jak postupně přichází o svou lásku Americu, která se zamilovává do prince Maxona, a to se mu nelíbí. Tento příběh mě bohužel moc nenadchl, protože bych více ocenila příběh Aspena ještě před začátkem Selekce.

Povídka Miláček se stala hned od začátku mou oblíbenou, protože je ze všech nejzajímavější a odpoví na otázky, které v trilogii nebyly zodpovězeny. V povídce se dozvíme více o vztahu Marlee a Cartera a seznámíme se se všemi překážkami, kterým museli čelit.


V knížce nalezneme ještě mnohem více! Například krátký pohled služebné na Selekci, nebo soutěžící Celesty. Dalším velkým lákadlem je Druhé výročí Americy a Maxona. Kromě samotných povídek kniha obsahuje kouzelné ilustrace, které působí velmi jednoduše a přesto příjemně.

Knížka je perfektní zakončení celé trilogie Selekce a rozhodně jsem ráda, že tato kniha vznikla. Doporučuji ji každému, komu se líbily předchozí díly, protože je moc příjemné zavzpomínat na původní Selekci a dozvědět se zase něco více. Byla jsem knížkou naprosto okouzlena.


9 komentářů:

  1. Mám přečtené první tři díly Selekce a Dceru, a na Šťastně až na věky se teprve chystám :) Moc jsem nevěděla kam knížku zařadit, ale díky tvému článku už jsem získala určitou představu :) Měj se hezky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jsem trošku pomohla :) Přeji ti, aby se ti knížka líbila.

      Vymazat
  2. Skvělá recenze :) Na knížku se chystám, ale nejdříve musím dočíst Selekci :) Řetla jsem totiž jen první dva díly a třetí mě teprve čeká :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem hrozně zvědavá na tu Královnu, ale ten zbytek mi zase až tak lákavý nepřijde :D Jsem tudíž zaseknutá a nemůžu se rozhodnout, jestli si tu knížku pořídit, anebo ne xD Ale asi si ji nakonec zkusím sehnat, pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Přeji ti, ať se ti knížka líbí!

      Vymazat
  4. Šťastně až na věky je podle mě na úrovni prvních tří dílů, tak že pokud se ti nelíbila dcera neměl by to být problém :D Je pravda, že dcera byla trošku slabší, ale mě si líbila i tak :)

    OdpovědětVymazat
  5. Anonymní18 března

    Já jsem zatím četla jen 1. díl, ale už se chystám na Elitu! Máš pěkný blog :) Mám tě ráda! Budeš psát i recenzi na první tři díly, Dceru a Korunku?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, jsem ráda, že se ti tady líbí :) Na Selekci, Elitu a První recenzi už psát nebudu, protože jsem je četla už hodně dávno. Ale určitě se chystám napsat společnou recenzi Dcery a Koruny. A to co nejdříve po vydání Koruny. Už se na ní moc těším. Přeji ti, ať se ti další díly líbí. :)

      Vymazat

Budu moc ráda, když mi napíšeš nějaký komentář :)