3. září 2017

RECENZE: Illuminae


Knížka Illuminae má dva autory, kterými jsou Amie Kaufman a Jay Kristoff. Každý zvlášť napsal úspěšnou trilogii, ale tentokrát se spojili a vytvořili ještě něco více, napsali legendární sci-fi příběh, který vám vyrazí dech. Illuminae je prvním dílem z vesmírné trilogie Akta Illuminae.

Tuto dokonalou knihu mám jen díky úžasné spolupráce s MegaKnihy.cz, moc děkuji! 
Illuminae je originální kniha, už co se týče jejího provedení. Na první pohled se může díky svým 599 stránkám zdát hodně objemná, ale hned po jejím otevření, zjistíte, že se v ní nevyskytuje zas až tolik textu. Kniha není psaná klasickou formou vyprávění, je to totiž jedna veliká složka posbíraných materiálů, které dohromady vypráví napínavý  příběh. Knížku tvoří soubory různých dokumentů, jako jsou třeba e-maily, chaty, přepisy audionahrávek, schémata, popisy videonahrávek a další přílohy. 

O čem vlastně je tato tajemná knížka? Jedná se o sci-fi příběh odehrávající se v roce 2575. Hlavními postavami jsou Kady a Ezra, kteří se jednoho dne ráno rozešli, ale ještě ten den napadli jejich planetu. I když spolu skoro nemluví, tak společně utíkají a snaží se dostat do evakuační lodi, ale i když to dokážou, nepřátelská flotila je bude pořád pronásledovat. A tím jejich potíže nekončí, smrtící virus děsivě zmutoval, umělá inteligence flotily se patrně stává jejich nepřítelem a nikdo z velení jim nepoví co se vlastně děje. Kady se pokusí nabourat do spleti dat, aby odhalila pravdu, ale jediný kdo jí muže pomoct je Ezra, její bývalý kluk, kterého už nechtěla nikdy vidět.

Ze začátku jsem byla, co se děje týče, trošku zmatená. Ale po necelých 20 stránkách to do sebe všechno zapadlo. Knížka je díky svému nevšednímu zpracování až nadměrně čtivá. V žádném případě se nebudete nudit, nenajdete zde žádné zbytečné "okecávání". Všechno je neuvěřitelně napínavé a Vy jen otáčíte a otáčíte a otáčíte... Já jsem knížku četla na dovolené u moře a přečetla jsem jí za necelé dva dny. Příběh jsem hodně prožívala a chvilkama jsem dokonce zavřela knihu a koukala " do blba", abych si uvědomila, že se jedná o knihu a ne o realitu. 

Illuminae byla nejoriginálnější, nejčtivější, nejkrásnější a nejzajímavější knížka jakou jsem kdy přečetla, proto se stala mou oblíbenou knihou. Je opravdu neskutečná a proto jí musím doporučit úplně každému. Knížka zaujme každého milovníka sci-fi, ale ne jen ty. 

Knížku mi k zrecenzování poskytl e-shop www.megaknihy.cz. Pokud vás knížka zaujala a chcete si jí koupit, tak je za opravdu výhodnou cenu tady. MegaKnihy jsou e-shop nejen s výhodnýma cenami, ale také vám poskytnou inspiraci, takže se určitě běžte podívat, co by Vás zaujalo! Já osobně pokukuji po druhém díle Illuminae, která je zatím dostupná v originále!



4 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze :) Knihu jsem četla a byla hodně originální :) Docela se mi zapsala do podvědomý, vážně byla zajímavá, ale přece jen raději zůstanu u klasicky psaných příběhů :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Chápu, že tento styl není pro každého! Mě naopak hodně nadchlo jiné zpracování a ráda se k němu zase vrátím :)

      Vymazat
  2. Jsem ráda, že jsi z knihy taky tak nadšená. Já ji dostala k Vánocům a četla jsem ji na konci prosince a byla famózní. Moc se těším na Geminu i na Obsidio :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už se opravdu nemůžu dočkat! Jsem šíleně napnutá jak se bude příběh točit dál! A miluji Ezru :3

      Vymazat

Budu moc ráda, když mi napíšeš nějaký komentář :)